Onzichtbare gevolgen

Onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsels


Een feestje? Fijn! Dan kunnen we bijbabbelen, tot de zon weer opkomt. Maar voor iemand met een NAH is dit een hele opgave. Hij heeft het erg moeilijk om een gesprek te volgen met het gejoel van de anderen op de achtergrond. Hij moet zich hiervoor ook erg inspannen. De persoon met een NAH zal veel sneller moe zijn en nood hebben aan rust. Hij zal dus veel sneller naar huis gaan. De reacties zoals: “Ga je nu al naar huis? Het is nog zo vroeg! Toch nog niet moe?!”, kunnen dan ook erg moeilijk zijn voor hem. 


Wil je eens echt ervaren wat het is, zie dan hieronder het filmpje.


Filmfragment: Overprikkeling bij Hersenletsel Uitleg en Simulatie

Filmfragment: Visuele overprikkeling NAH


Een NAH kan zichtbare gevolgen hebben. Deze kunnen soms te ondervangen zijn met hulpmiddelen. “Stap je moeilijk? Een rolwagen of wandelstok kan een grote hulp zijn.”

Iemand met een NAH die fysiek nog lange afstanden kan wandelen lijkt geen problemen te hebben. Hij kan echter toch onzichtbare gevolgen ervaren, deze zijn niet te onderschatten. Ze kunnen iemands leven veranderen. Voor de onzichtbare gevolgen is er vaak veel onbegrip.

Vooral de buitenwereld ziet de onzichtbare gevolgen niet. Laten we dit allemaal samen zo breed mogelijk verspreiden. Zo kan er meer begrip opgebracht worden voor de onzichtbare gevolgen.

Zie hieronder een visuele voorstelling van mogelijke zichtbare en onzichtbare gevolgen. Je zal merken dat de zichtbare gevolgen slechts het topje van de ijsberg zijn. 

Dit zijn mogelijke zichtbare en onzichtbare gevolgen. Het lijstje is echter niet volledig. De gevolgen komen ook niet altijd in dezelfde mate voor. De ene persoon zal veel meer last ondervinden van zijn geheugen. De andere zal meer planningsproblemen hebben. Iedere persoon met een NAH heeft zijn eigen combinatie van zichtbare en onzichtbare gevolgen. Dit, en de persoonlijkheid, maakt elk individu uniek


filmpje: Chaos in mijn hoofd – de onzichtbare gevolgen van een hersenletsel (NAH)


Tips & Trics


Voor de persoon met NAH:


  • Voldoende rust
  • Structuur inbouwen d.m.v. een weekplanning op te stellen
  • Geheugensteuntjes, ( agenda gebruik, herinneringen via de gsm)
  • Geen dubbeltaken
  • Leg de lat niet te hoog. 


Voor de mantelzorger:


  • Niet alles uit handen willen nemen
  • Niet betuttelen
  • Eenvoudige woordkeuze gebruiken
  • Slechts 1 vraag stellen of 1 opdracht tegelijk geven
  • De boodschap regelmatig herhalen


Download hier een tekstbestand van de informatie van deze pagina: onzichtbare gevolgen NAH