Mantelzorgers en lotgenotencontact
Een niet aangeboren hersenletsel (NAH) overkomt je niet alleen. De directe omgeving (partner, kinderen, ouders,…) ondervindt eveneens de gevolgen. Het leven is volledig veranderd. Deze veranderingen voelen aan als een rollercoaster met de ene uitdaging na de andere.
De partner, kind, ouder, vriend, neef, … van iemand met een NAH wordt vaak mantelzorger. Een mantelzorger is erg belangrijk. Hij zorgt (samen met professionals) voor de persoon met een NAH. De mantelzorger heeft echter zelf ook nood aan (zelf)zorg.
De mantelzorger heeft een balans van draaglast en draagkracht. Draaglast is bijvoorbeeld de fysieke zorgen voor de persoon met NAH, de bezoekjes aan de dokters, … De draagkracht is de energie die de mantelzorger heeft. Zij halen deze energie uit eigen hobby’s, vrienden, … Het is belangrijk om deze balans in evenwicht te houden. Hiervoor is zelfzorg belangrijk. Ook een zorgprofessional kan hulp bieden om het evenwicht te bewaren.
Vijf tips voor de mantelzorger:
Lotgenotencontact:
Een niet aangeboren hersenletsel (NAH) treft niet enkel de patiënt zelf, maar ook zijn omgeving. Dit beseffen wij, Mané vzw, als zorginstelling voor personen met NAH maar al te goed. Daarom willen wij een aanspreekpunt vormen voor u als mantelzorger van een persoon met NAH.
Bent u partner, ouder, kind, broer, zus, buur, vriend,… van een persoon met NAH? Heeft u vragen rond de persoon met NAH of over zelfzorg ? Wilt u uw ervaringen delen of heeft u nood aan een luisterend oor? Dan nodigen de psychologen van Mané vzw u graag uit voor het lotgenotencontact.
Het lotgenotencontact wordt 6-wekelijks georganiseerd en zal doorgaan in de living van Mané vzw, Opgrimbie. Verschillende thema’s kunnen aan bod komen en drank wordt voorzien. De bijeenkomst is vrijblijvend , we vragen u echter wel om in te schrijven ten laatste 5 werkdagen vooraf.
Download hier een tekstbestand van de informatie van deze pagina: mantelzorgers en lotgenotencontact
Inschrijven voor lotgenotencontact: vto@arum.be
Mané
Schoolstraat 32
B-3630 Maasmechelen
0032 89 51 89 90
Ma-Vr 9.00 - 17.00 uur
Maatschappelijke zetel:
Zorggroep Arum VZW
Stokkemerbaan 147
3650 Dilsen-Stokkem
BTW: BE 0410.169.547