Hersengebieden en gevolgen van letsels.Hersenstructuren en hersenfuncties.
De grote hersenen bestaan uit een linker en een rechter hersenhelft. De linker hersen-helft ontvangt vooral informatie uit de rechterhelft van je lichaam, de rechter hersen-helft krijgt vooral informatie over de linkerhelft van je lichaam. Lichaams-helft en hersenhelft zijn dus kruislings met elkaar verbonden.
Beide hersenhelften zijn niet zo ‘verschillend’ als de populaire media ons soms doen geloven. Voor de meeste functies leveren beide helften een bijdrage. Een uitzondering Een uitzondering is taal. Gebieden betrokken bij het plannen en produceren van spraak zitten bij rechtshandigen in de linker hersenhelft. Bij linkshandigen (1 op 10 mensen) zitten deze taalcentra soms rechts, soms links en soms in beide hersenhelften.
Sommige mensen zijn meer methodisch en logisch en anderen losser en spontaner. Dat heeft echter niets te maken met de verschillende functies van de hersenhelften. Uit onderzoeken van de voorbije decennia blijkt dat er geen sprake is van een dominante hersenhelft. Soms doet de ene helft net iets meer of net iets anders in een specifiek proces. Meestal is toch de samenwerking tussen de twee hersenhelften het allerbelangrijkst.
70 tot 80% van alle hersencellen zitten in de kleine hersenen. De kleine hersenen zijn betrokken bij de coördinatie van bewegingen, balans en evenwicht en spierspanning.
De kleine hersenen zijn lang onderschat geweest. Uit onderzoek is gebleken dat ze ook betrokken zijn bij een groot aantal verstandelijke en taalkundige taken. Ze spelen ook een rol bij emoties en voeren een soort van kwaliteitscontrole uit over wat we denken. Bovendien zorgen ze ervoor dat we soepel kunnen denken.
De hersenstam ligt voor de kleine hersenen, tussen de grote hersenen en het ruggenmerg in, en zorgt voor een verbinding tussen al deze structuren. De zenuwbanen die door je hersenstam lopen geven prikkels door van je hersenen naar je spieren en zintuigen én andersom. De hersenstam controleert en reguleert het autonome zenuwstelsel; ademhaling, hartslag, bloeddruk en bloedsomloop, reflexen van het zien en horen (schrikreactie) zweten, spijsvertering, lichaamstemperatuur, pupilgrootte.
1 VOORHOOFDSKWAB
2 WANDBEENKWAB
3 ACHTERHOOFDSKWAB
4 SLAAPKWAB
5 KLEINE HERSENEN
6 HERSENSTAM
controleert en regelt ademhaling, hartslag, bloeddruk en bloedsomloop, reflexen van het zien en horen (schrikreactie) zweten, spijsvertering, lichaamstemperatuur, pupilgrootte, …
Gevolgen van letsels in verschillende hersengebieden.
Als hersens beschadigd worden kunnen de gevolgen heel verschillend zijn.
De plek van de beschadiging bepaalt in belangrijke mate de mogelijke gevolgen.
Mogelijke gevolgen van letsel in het gebied aangegeven op de figuur hiernaast:
Voor meer voorbeelden van mogelijke letsels : hersengebieden en mogelijke letsels
Download hier een tekstbestand van de informatie van deze pagina: hersengebieden en gevolgen van letsels.
Mané
Schoolstraat 32
B-3630 Maasmechelen
0032 89 51 89 90
Ma-Vr 9.00 - 17.00 uur
Maatschappelijke zetel:
Zorggroep Arum VZW
Stokkemerbaan 147
3650 Dilsen-Stokkem
BTW: BE 0410.169.547